Поли - услуги

Здравето ви е във вашите ръце

Health

Ще кажете – очевидно е.
Но дори не подозираме всички ние колко често попадаме в капана на поредния модерен писък в здравословната индустрия.
Нова „чудотворна” диета, с която ще свалим всички излишни килограми, трупани с години, при това само за 1 седмица!
Нова тренировка, с която се горят 2000 калории за час!
Нов уред, който ще ни извае като старогръцка бог(богиня) само за по няколко минути на ден.
Нов удивителен онлайн треньор, който ще направи програма и хранителен режим „специално за нас” и ние ще сме здрави, силни и красиви също като него.
Но това не е истината. Никоя диета, треньор или уред няма да направи нищо за вас. Те са само средствата, помощниците, насоките по вашия път.

А по вашия път към вашето по-добро здраве отговорността е ваша!

Толкова пъти съм работила с клиенти, които не знаят защо са в залата, прекарват време там, но влизат и излизат без дори да разберат какво се е случило междувременно. И съм се ядосвала, защото съм човек, който обича работата си, посветила съм се на това работата ми да помага на хората да осъзнават телата си, силните си страни и слабостите си, да използват едните и да подобряват другите, да бъдат здрави, силни и да се радват на това, което правят.
Но с годините все повече разбирам, че можеш да бъдеш от полза на тези, които искат да вземат от теб, да се учат, да придобиват нови умения. И това не са всички хора.
Уовлетворение за мен носи работата с тези, които поемат своята част от усилието – наблюдават себе си, задават въпроси, опитват да вникнат в това, което правим заедно, полагат усилия, внимание, концентрация. Удовлетворение да виждам техните резултати.
И когато такива хора ми благодарят, аз им благодаря в замяна. Защото заедно сме свършили чудесна работа.
Да прескачаш от зала на зала, от инструктор на инструктор не променя нещата. Променя ги нашето отношение към телата ни, нашето осъзнато движение, нашето отношение към тренировката. И ако насреща имате инструктор (треньор), който изисква, раздава се, обяснява, отговаря на въпросите ви, вземете максимума от него, вземете го за себе си като средство за вашето по-добро и здраво тяло.
Същото е и с храната. Всички знаем какви храни трябва да избягваме (или ограничим), знаем, че храната ни трябва да е разнообразна, по възможност прясна, да съдържа всички хранителни макроелементи. И това е нашата отговорност към нас самите.
Но излиза поредната диета – чудо и всички отслабват с нея, защо и вие да не сте от тях! Нищо, че в нея липсват основни хранителни съставки, важното е да сме слаби. Нищо, че след приключването на предната диета, сте върнали отново свалените килограми, с тази трябва да е по-различно! Нищо, че нямате никаква енергия и едва ставате от леглото, нали свалихте с един размер дрехите, които носите.

Храната не е диета за един месец. Храната е източник на енергия и здраве. За някои от нас е и удоволствие, разбира се.

И отново е наша отговорността да снабдяваме тялото си с нужните му вещества, за да функционира добре и то не в рамките на месец, а през целия ни живот. Да го пазим от вреди, дори и последствията от тях да не са непосредствени.  Да бъдем активни, осъзнати в избора си, в навиците си.

Същите разсъждения мога да направя и за други аспекти на ежедневието ни, от които пряко зависи нашето здраве – сън, почивка, настроение. Всички тези аспекти са наша и ничия друга грижа и отговорност.

Затова поемете си грижата и се погрижете добре за себе си. А аз и останалите като мен ще помагаме, колкото можем.

Споделете този пост с приятели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Други интересни публикации

Този сайт ползва бисквитки“, за да функционира
правилно. А нашите видео тренировки се грижат за вашата кондиция и добро настроение, за да нямате вие самите нужда от бисквитки.