Поли - услуги

Движението е живот

Движението е живот

И в пряк и в преносен смисъл.  Но  ще се въздържа да разсъждавам философски по темата и ще се спра на чисто физическия аспект на движението.  И защо това е нашата мисия.

Много обичам да разказвам това – когато аз бях във възраст, в която да избирам в каква насока да се насоча професионално реално моята професия – инструктор групови тренировки – не съществуваше.  И тя се разви и утвърди като добра и перспективна професия в последните години (няма да изброявам колко) защото хората са все по-обездвижени.

Повечето хора, за съжаление и все повече деца, прекарват основната част от денонощието си стоейки (седейки) в една и съща поза. А тялото ни е създадено за движение. То не може да функционира и да е здраво, ако не се движи.  В различни посоки, в различно темпо, в различни равнини, по различни поводи.

Затова и хората започнаха да включват тренировките в ежедневието си и възникна необходимостта от професията инструктор. Но тренировките от 2 до 5 пъти седмично по час или два не са достатъчни.

Не, няма да ви карам да тренирате двуразово всеки ден, точно обратното.  Ще ви кажа, че не е необходимо. Защото колкото и тренировки да включите, ако останалото време прекарвате недвижейки се, няма да можете да наваксате. И балансът движение –неподвижност няма да е в полза на здравето ви.

Нека да сметнем. С пример: работите като счетоводител (програмист, технически секретар, мениджър, PR, HR, стана ясно нали?) и прекарвате по 8 часа на ден на бюро, после вкъщи още 2-3 часа на дивана, следват 6-8 часа в леглото. Това прави 18 -19 часа в неподвижно положение.  По пет дни от понеделник до петък – близо 100 часа никакво движение. Което компенсирате с 3 часа тренировки.

Сигурна съм, че не ви хареса сметката. Но може би започвате да се съсгласявате с моята теза, че да тренирате няколко пъти в седмицата не е достатъчно.

Тук започвам да чувам репликите:

 • Ама аз нямам време за повече!
 • Няма да мога да издържа физически на повече тренировки!
 • И това, което правя е много!

Знам. Но решението не е да тренирате повече, а да се движите повече. Защото движението не е само тренировката със или без инструктор, в зала или навън.

Движението е да ставате по-често от бюрото и да се разтъпчете, да се протегнете и да раздвижите врата и гръбнака в различни посоки, да станете от и седнете на стола няколко пъти, да се разходите в почивните дни, вместо да останете пред екрана, да сменяте често положението на тялото си, да качвате по-често стълбите, да ходите по-често пеша, да карате колело, ролери, борд, да танцувате сами или в компания, дори да дишате дълбоко.

И това движение да е осъзнато, търсено, правено всеки ден, дори във всеки момент от ежедневието ни. И това отделно от редовните, целенасочени тренировки, които подарявате на мускулите и ставите си.

Така, както сте превърнали тренировките си в навик, по същия начин можете да го направите и с движението като цяло. Сигурна съм, че всеки може да намери своите начини за това. А от мен малко идеи и насоки:

 • ако стоите дълго в една поза, направете няколко пъти обратното – например ако сте дълго време седнали (свити напред), станете, и се протегнете, като отворите гръдния кош;
 • ако дълго време погледът ви е прикован в екрана, дори и без да ставате, раздвижете главата надолу, нагоре, встрани, ухото към рамото. Нека главата да е активна и да издърпва в съответната посока, а не безкронтролно да я движите;
 • поставете си за цел поне два пъти на ден да избягвате асансьора и се качете/слезте по стълбите;
 • вместо филмова вечер с пуканки, направете си танцова вечер с предизвикателства
 • отидете в планината, изберете си красива екопътека и походете сред природата – много е зареждащо, обещавам!
 • раздвижете раменете си, докато сте пред екрана, или го направете след дълга среща онлайн или офлайн. Големи, бавни кръгова с ръцете напред и назада са идеални;
 • вземете си голяма фитнес топка и я сложете вместо стол пред бюрото – от време на време редувайте нея със стола
 • направете малко стречинг/мобилност след сутрешното кафе – отнема 15 мин.

Какъвто и да е начина, изберете движението. Защото то носи радост, смисъл, живот.

Ако ви е харесал споделете този пост с приятели

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Напиши отзив

Още интересни публикации

Този сайт ползва бисквитки“, за да функционира
правилно. А нашите видео тренировки се грижат за вашата кондиция и добро настроение, за да нямате вие самите нужда от бисквитки.